Så ska du tänka kring barn och skärmtid

Idag måste du som förälder förhålla dig till ditt barn och skärmtid. Vi är ständigt omringade av mobiler och surfplattor och det påverkar förstås även barnen. Det kan vara lockande att köpa en platta och använda den som barnvakt varje gång du behöver få något gjort. Det finns många bra spel och appar som är lärorika för barn. Men det finns också många som säger att du bör undvika skärmtid för barnen eftersom det inte finns tillräckligt med forskning på hur det påverkar barn och deras hjärnor.

Inga skärmar innan barnet fyllt 2

Enligt WHO ska inga barn sitta vid skärmar innan de fyllt två. Det är på grund av att man inte vet hur det påverkar deras hjärnor och utveckling. Vid 2-årsåldern kan du alltså börja fundera på att införskaffa en surfplatta. Om du väljer att göra detta är det viktigt att ha tydliga regler och inte låta ditt barn sitta för länge. De flesta forskare rekommenderar max 1 timmes skärmtid om dagen för så små barn. Ställ en klocka och sitt gärna med ditt barn och spela eller titta på film tillsammans.

TV rekommenderas framför surfplatta

Att titta på TV är inte lika ansträngande för ett barn som att sitta på en surfplatta eller en mobil. Det beror på att TV-tittande är en passiv aktivitet och att sitta vid surfplattan är en aktiv sådan. Om ditt barn måste sitta framför en skärm är det därför bättre att välja TV:n. Det är också mindre ansträngande för synen vilken också kan påverkas. Det är betydligt fler barn som har synfel idag än för flera år sedan och man tror att detta beror på ökat skärmtittande. Som förälder bör du alltså tänka att skärmtittandet ska hållas under kontroll och med klara regler som inte får töjas på.

Leave a Reply

mts_best