Världens bästa barnböcker?

Vilka barnböcker som är de allra bästa är självklart en subjektiv åsikt, och alla föräldrar har olika böcker som de föredrar att läsa för sina barn, precis som alla barn har olika böcker som de föredrar att läsa själva. Därmed inte sagt att det inte har gjorts försök att sammanställa en objektiv lista på världens bästa barnböcker. Ett av dessa försök är Världsbibliotekets lista över de 50 bästa barnböckerna. Bakom listan står hundratals svenska experter på barnlitteratur, till exempel från Svenska Akademien, Svenska Deckarakademin, bibliotekarier, litteraturvetare och författare.

Flera författare förekommer flera gånger på listan, däribland (kanske föga förvånande) Astrid Lindgren, med sina böcker Bröderna Lejonhjärta, Emil i Lönneberga, Mio min Mio och Ronja Rövardotter, och Roald Dahl, med böckerna Kalle och chokladfabriken och SVJ. Svenska föräldrar förvånas sannolikt inte heller över att namn som Elsa Beskow (med sina bilderböcker), Tove Jansson (med böckerna om Mumintrollen) och Sven Nordqvist (med Pettson-böckerna) finns med på listan. Man hittar på listan även äldre klassiker, som H.C. Andersens sagor och bröderna Grimms sagor, och moderna klassiker, som C.S. Lewis böcker om Narnia, och Antoine de Saint-Exupérys bok Lille prinsen.800px-Statue_of_C.S._Lewis,_Belfast

Förutom älskade figurer som Pippi Långstrump och Mumintrollen finns också en annan bekant karaktär på listan, nämligen Nalle Puh, som ju skapades av författaren A.A. Milne. Om ditt barn älskar alla eller någon av dessa karaktärer, och du skulle vilja dekorera barnets rum med posters som föreställer dem, eller är inspirerade av dem, ska du gå in på Nordicdesigncollective.se. Där finns ett stort utbud av tavlor och posters av nordiska designers och konstnärer, som passar både barn och vuxna.

Kanske mer förvånande är att det på listan också förekommer böcker som traditionellt anses vara ”vuxenlitteratur”, till exempel De tre musketörerna och Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas, Gullivers resor av Jonathan Swift, En världsomsegling under havet av Jules Verne, Robinson Crusoe av Daniel Defoe, Tom Sawyer och Huckleberry Finns äventyr av Mark Twain samt Djungelboken av Rudyard Kipling. Dessa böcker kan dock kittla ett barns fantasi lika mycket som en vuxens, varför det inte finns någon anledning att inte läsa även dessa mästerverk för sina barn.

Leave a Reply

mts_best