Att åka på resa med barn

De flesta föräldrar vet hur kaotiskt det kan vara att resa med barn. Även om man har en plan kan vad som helst hända som ställer till det i sista minuten och något viktigt man var tvungen att ha med sig kan väldigt lätt glömmas bort. Planering är med andra ord A och O när man reser med barn samt att man har tänkt igenom vad som eventuellt kan hända och vad man i förväg kan göra för att hantera situationen, mildra utbrottet eller helt enkelt förebygga en hel del potentiella problem.

Packa i god tid

Det bästa man kan göra inför en semesterresa med barn är att packa i god tid. En lista kan vara räddaren i nöden. Flera ombyten, extra snuttefiltar, tillräckligt med blöjor, rengöringsartiklar, leksaker som är lätta att rengöra samt extranappar är absolut nödvändigt. Är det omöjligt att packa när barnen är vakna kan man helt enkelt vänta tills de sover och planera i lugn och ro.

Försäkringar och reseapotek

Först och främst är det viktigt att se över barnets vaccinationer i tid och oavsett om man har små eller stora barn kan hela familjen behöva se över smittorisken inför en utlandsresa. Att ha koll på barnförsäkringarna och vilket försäkringsskydd som gäller dit man åker är mycket viktigt. Inom EU gäller svenskt försäkringsskydd, men utanför EU måste man sjäv bekosta vården om man skulle bli sjuk.

Det är alltid en god idé att ha med ett litet reseapotek när man åker på semester och det är ännu viktigare när man har barn. Barn har känslig hud och känsliga magar. Åker man på solresa är sollotion från La Roche-Posay ett barnvänligt alternativ. Deras sollotion är fri från både parfym och parabener samt har UVA-skydd och SPF 50+. Den kan användas på barn från 6 månader och uppåt. Solkräm används främst i förbyggande syfte och gör också att man kan vistas längre tid ute i solen men man ska vara extra försiktig med barn och solande. Det finns också gott om UV-kläder för barn att bada och leka i på stranden.

Barnartiklar som inotyol för röda barnstjärtar, blöjexsem och småsår är alltid en bra idé att ha med sig samt antingen flytande alvedon eller supp om febern slår till. En febertermometer kan man inte heller vara utan. Vätskeersättning är viktigt att ha med sig särskilt på solsemestern, men också om magsjuka skulle bryta ut. Xylocainsalva för insektsbett, en förpackning med plåster samt en bra mygglotion kan vara bra att packa ner. Desinficerande våtservetter kan till exempel hålla magsjukebakterier borta genom god handhygien.

Böcker

Några favoritböcker att bläddra i eller läsa högt ur under tåg-, bil- eller flygresan kan underlätta samt en förpackning med kritor och ett målarblock. Att fördriva tiden när man är liten och på resande fot är svårt. Då kan en liten låda med extra roliga saker sysselsätta en liten stund.

Leave a Reply

mts_best