De bästa barnfilmerna?

En film är något som barn i alla åldrar kan uppskatta, och om en barnfilm är välgjord kan den även uppskattas av föräldrarna och bli en så kallad familjefilm. En barnfilm kan dock även uppskattas av föräldrar då den kan fungera som en välbehövlig distraktion i en och en halv timme, och ge mamma och pappa tid att göra annat. Men vilka är egentligen de bästa barnfilmerna?

Det finns självklart inget objektivt svar på den frågan; listan över de bästa barnfilmerna kommer alltid att se annorlunda ut beroende på vem man frågar, och även en lista baserad på en omröstning kan inte sägas ge ett helomfattande svar. Om man frågar filmkritikerna på The Guardian får man dock flera exempel på barnfilmer som, om de inte objektivt kan sägas vara de bästa, av många i alla fall anses vara bland de bästa.up_2009_film

En sådan film är Upp från 2009, vars originaltitel är Up. I filmen får man följa Carl Fredriksson, som är 78 år gammal och vars fru nyligen avlidit. För att förverkliga sin frus dröm om att bo vid Paradisfallen i Venezuela knyter Carl fast en hop ballonger i taket på sitt hus, och flyger iväg med det. Fast i huset med honom är dock den 8-åriga scouten Oskar, och tillsammans upplever de äventyr som både värmer Carls hjärta och tittarnas hjärtan.

En klassiker för alla barn som växte upp på 1990-talet är Babe, filmen om den talande griskultingen som inte vill något annat än att bli en vallhund. När det kommer till genren ”talande djur” (som det finns många barnfilmer i) är Babe utan tvivel en av de bästa.

Självklart går det inte att tala om barnfilmer utan att nämna Disney, och vilken Disneyfilm som anses vara den bästa kan argumenteras om i evighet. En klassiker är dock just en film ur genren ”talande djur” – Bambi. Både barn och föräldrar får sannolikt en tår i ögat varje gång Bambis mamma skjuts av jägarna.

Om du vill visa någon av dessa filmer för dina barn, eller blir sugen på att se någon av dem själv, kan du gå in på Black-friday.se. Där kan du nämligen få en CDON-rabattkod, som du kan använda för att köpa en eller flera av filmerna på DVD. Det är nämligen sannolikt att både du och barnen kommer att vilja titta på filmerna om och om igen.

Leave a Reply

mts_best