Barnsäkra ditt hem

När en ny liten familjemedlem har kommit in i huset, så kan det vara svårt att hela tiden hålla uppsikt över denna. Små barn lär sig fort, vilket betyder att de både börjar krypa och gå fortare än man kan tro. Med detta följer dock att vassa kanter och farliga saker kan utgöra ett hot mot barnet. Därför är det bra att barnsäkra sitt hem och olika saker eller möbler i hemmet, så att det inte händer en olycka. Dock kan till och med spädbarn göra sig illa, genom att falla ned från skötbordet eller få sår av närliggande, spetsiga föremål.

 

Checklista

 

Exempel på saker att barnsäkra är spis, trappor, kylskåp, hyllor och dörrar där barn kan klämma sig svårt eller ramla. Men barnsäkerheten är inte begränsad enbart till husets alla vrår. Även trädgård och uteplats kan vara ordentligt riskabla för nyfikna ungar. De vanligaste olyckorna barn brukar drabbas av är:

 

  • Brännskador
  • Klämskador
  • Skållningar
  • Fallolyckor
  • Sår

Andra, allvarligare ting som barn kan utsättas för om man inte håller dem under uppsikt är:

  • Drunkning
  • Kvävning
  • Förgiftningar

Att tänka på vid barnsäkring av hemmet

Det finns idag många prylar att fästa vid hyllor, spis och dörrar som gör att barnet inte kan komma åt vissa utrymmen eller hamna med fingrar i kläm. Olika dörrstopp och barnlås är mycket vanliga ting i hem där barn vistas, men också spisplattskydd och skyddsgaller, skåpregel och petskydd i eluttag är viktiga. I barnvagnar och bilbarnstolar är det viktigt att förse barnet med sele när du inte tittar till det. Även små barn rör sig mycket och har tendens att förflytta sig på ett sätt du inte trodde var möjligt.

Saker som du själv måste tänka på är att t.ex. alltid tömma badkar eller baljor, inte lämna ugn och spisplattor varma om barnet är ensam i köket, gömma all medicin högt upp i skåpen, samt att lägga undan alla vassa köksredskap som knivar och saxar. Du bör också vaddera vassa hörn och kanter på väggar, dörrar och eventuella möbler. Det räcker inte med att linda en kudde runt ditt barn och hoppas på det bästa, med andra ord. Och även om du skulle göra det, så skulle ditt barn förmodligen hitta ett sätt att få av sig den så fort du vänder ryggen till.

Håll koll – jämt

Att ständigt hålla uppsikt över ditt barn gäller även utanför hemmet, kanske när du är ute och shoppar dina favoritkläder som Samsoe Samsoe, eller är ute och handlar på ICA. Det är inte lätt att vara förälder och ingen har ögon i nacken, men du lär dig snabbt att bli lika uppmärksam som en fågelmamma.

Leave a Reply

mts_best