Därför ska du välja ekologiska leksaker

Säkert vet du redan hur viktigt det är att köpa leksaker utan kvävningsrisk och du ser nog till att den nya leksaken inte innehåller några lösa smådelar eller har vassa kanter. Men har du koll på de mer dolda hälsoriskerna många leksaker innehåller? Det är faktiskt så att flera syntetiska kemikalier och tungmetaller står på ingredienslistan till många av de leksaker som står på hyllan i affären. Allt från giftiga ämnen i målarfärger till bly i elleksaker och ftalater i plastleksaker återfinns i alla leksaksbutiker i landet. Det är lätt att hitta giftfria leksaker: alla leksaker med ekologisk märkning är helt fria från farliga ämnen och därför bör du med fördel välja att köpa dessa.

Fördelar med naturliga leksaker

Det är helt enkelt inte särskilt trevligt med gifter i barnens leksaker. Sverige är ett EU-land och vi har strikta restriktioner på vad som får och inte får finnas i leksaker, men tyvärr är det svårt att kontrollera. Leksaker som vid tillverkning klarar innehållstester kan faktiskt ändå bestå av ämnen som är onyttiga för ditt barn. Barnrummet har i flera undersökningar visat sig vara det rum med flest gifter i ett hem – och samtidigt är det också barnen som car-1577043_960_720är mest känsliga för gifter. Men det är lika enkelt att se till att undvika leksaksgifter som det är att beställa Flyttstädning i Stockholm – se bara till att köpa ekologiska leksaker så slipper du skadliga ämnen. Ekologiska leksaker är nämligen tillverkade i uteslutande naturliga material. När ingenting syntetiskt är med i bilden bortfaller så även de hälsofarliga ämnena. Ekoleksaker görs av trä, naturgummi och ekologisk bomull och är fria från doftämnen, flamskyddsmedel, lösningsmedel och ftalater. Dessutom är barnleksaker i dessa material också vänligare mot vår natur.

Avgifta barnens rum

Att avgifta barnrummet är en riktigt god idé. Du plockar helt enkelt bort alla grejer som du inte vet med dig är tillverkade av ekologiska naturmaterial. Sedan kan du fylla rummet med ekologiska leksaker fria från allergiframkallande ämnen. Online hittar du guider till hur du bäst går till väga vid avgiftningen. Det kan vara klokt att köpa färre leksaker, för att få en bättre överblick över vad som faktiskt finns i ditt barns rum, och istället fokusera på att välja leksaker med omsorg som du vet med dig att ditt barn verkligen kommer få användning för. En del av detta tänk går över i att köpa leksaker av hög kvalitet, som kommer räcka riktigt länge. Du kan även sikta in dig på att köpa begagnade leksaker. Leksaksgifterna är nämligen lite av en färskvara, och många av de skadliga ämnena kan ha gått ur efter flera års användning. Det säkraste sättet att avgifta ditt barnrum är dock att vända dig till ekobutiker som säljer helt giftfria, certifierade ekologiska leksaker.

 

Leave a Reply

mts_best