Det finns inget dåligt väder… – Att välja vinterkläder till dina barn

Nu är vintern här igen till barnens förtjusning och många vuxnas förtvivlan. Men leken i pulkabacken kan snabbt bli tråkig om barnet blir kallt och fryser eller om kläderna blir blöta. Vad ska man tänka på när man klär sina barn för vintern?

Ibland är det nästan omöjligt att hitta kläder som passar för utflykten eller uteleken. Det som till en början är lagom kan snabbt bli för varmt medan barnet leker för att sedan bli för kallt när ni sätter er för att fika eller grilla korv. Så hur ska man då göra?

Kids having fun in forest on winter day. Resting on snow covered tree trunks.

Det enklaste sättet är att använda sig av lager på lager-principen och då gärna använda tre lager av kläder i funktionsmaterial. Även om det svider i plånboken kan det vara värt att investera i riktigt bra vinterkläder. För det första är de gjorda i funktionsmaterial som kommer hålla barnet lagom varmt och torrt och för det andra kommer de hålla. Riktigt bra funktionskläder kan ofta ärvas av syskon då det knappt syns att de varit använda under en vintersäsong.

Det inre lagret bör bestå av ull. Var inte orolig, dagens moderna ull kliar inte utan är oerhört mjuk och skön. Ullen transporterar bort fukt från huden och har den fantastiska egenskapen att det fortfarande värmer även om materialet blir blött.

Mellanlagret ska värma och kan gärna bestå av fleece eller ull för dig som föredrar naturmaterial. Ytterst bärs sedan ett skallager vars tjocklek kan variera beroende på utetemperatur och vindförhållanden. Tänk på att vind sänker den upplevda temperaturen med mellan 10 till 15 grader.

Märken som 8848 barn är experter på funktionskläder för vinterbruk. Företaget började tillverka kläder för extremexpeditioner. Själva namnet ”8848” är den samma som höjden på världens högsta berg, Mt Everest 8848 meter över havet. 8848 tillverkar främst det yttre, tredje, lagret, det vill säga skal-kläderna, som ska vara varma men samtidigt vattentäta och dessutom släppa ut den fukt som bildas på kroppen.

Det är idag väldigt enkelt att handla vinterkläder till dina barn från nätet. Där finns ett brett utbud av jackor och byxor för vinterns alla äventyr i skogen och pulkabacken. Det är enkelt att beställa och oftast har du kläderna inom en till tre dagar.

Leave a Reply

mts_best