De flesta föräldrar tycker att det är ett stort steg när deras barn är tillräckligt gammalt för att börja med potträning. Det är visserligen en viktig milstolpe i barnets utveckling, men det är viktigt att man som förälder inte visar det för barnet; man ska absolut inte göra en stor sak av potträningen.
Det bästa är istället att man börjar så litet som möjligt, och sedan arbetar sig uppåt. Det första steget i potträningen kan till exempel vara att man helt enkelt ställer in en potta i badrummet, som barnet själv får upptäcka och bli nyfiken på. När den har stått där några dagar kan man låta barnet provsitta pottan, och därefter arbeta sig fram till att de kan provsitta pottan utan blöja.
Inte alla barn vill dock använda just en potta vid potträningen – vissa föredrar att sitta på toaletten istället. Då ska man låta dem göra dem – det är bara viktigt att mamma eller pappa är med och håller i dem. Om du behöver byta toalettstol inför potträningen av ditt barn, för att hitta en som de lättare kan sitta på, ska du gå in på Buildor.se, där det finns ett stort utbud av toalettstolar, bland annat flera typer av Gustavsberg-toalettstol.
Det är viktigt att man under hela potträningen är konsekvent, har tålamod och berömmer barnet. Man ska aldrig använda bestraffning, eftersom detta kan leda till både psykiska och fysiska men för barnet. De flesta barn är redo att sluta med blöja vid två eller tre års ålder, men det kan också vara senare. För vissa barn tar det helt enkelt längre tid att göra sig av med blöjan, och då måste det få göra det.
När barnet har provat att sitta på pottan några gånger kan man som förälder försöka läsa de signaler från barnet som brukar betyda att han eller hon behöver kissa eller bajsa, och prova att låta dem sitta på pottan då. Händer det ingenting bör man berömma barnet ändå, för bekräftelsens skull, och till exempel säga att det var bra att de försökte. Nyckelorden under hela potträningen är ”var positiv, men skapa inte för stor uppståndelse kring det”.